7 Ocak 2015 Çarşamba

zeytin karasuyu hakkında hersey :)

ÖZET

Karasu, zeytinin belli işlemler sonrasında açığa çıkan atıktır. Zeytinyağı hem meyvesinin hem de atıklarının değerlendirilmesi açısından Türkiye için son derece önemli ekonomik değere sahiptir. Dünyamız da zeytinyağı üretimi ağırlıklı olarak Türkiye, İspanya, Yunanistan, İtalya gibi Akdeniz ülkelerin de yapılmaktadır. Üretimin de açığa çıkan zeytin karasuyu, yüksek kirletici özellikleri, mevsimsel ve bölgesel üretilmesi gibi sebeplerden dolayı Akdeniz bölgesi oldukça ciddi çevresel sorunlar oluşturmaktadır. Bu tarz çevre sorunları dikkatsizce ve yasal olmayan bir şekil de kullanılmasından kaynaklanıyor. Bu çalışma ile zeytin kara suyunun arıtımında kullanılan kimyasal, biyolojik gibi yöntemler kullanarak yapılacak çalışmayı değerlendirdik. Ülkemizde zeytin Ege, Akdeniz, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Toplam zeytin üretimi, günümüz de  ortalama olarak 1,8 milyon ton civarındadır. Türkiye zeytin üretiminin ise ortalama olarak %30’u sofralık zeytin, %70’ i de zeytinyağı üretimi için yağlık zeytin olarak ayrılmaktadır. (Zeytinyagi_Sektoru.pdf)

Türkiye de Zeytin Yağı Üretimi
Türkiye’nin Ege bölgesinde zeytin üretiminin %80’i yağlık, %20’si de sofralık olarak tüketilmektedir. Karadeniz ve Akdeniz bölgesi arasında ki Marmara bölgesin de ise bu durum tam tersinedir: %90’ı sofralık ve %10’u yağlıktır. Akdeniz bölgesin de Toros Dağları ile kıyı arasında 850 metreye kadar yüksekliklerde yapılmaktadır. Akdeniz zeytinci ülkeleri arasında Fas, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün ve Suriye az veya çok zeytin ağacı olan ülkelerdir. Amerika kıtasında başta Arjantin olmak üzere ABD'de de zeytin ağacı mevcuttur.
Ülkemizde Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde zeytin ağacı yetişmekte ve sahile yakın bu bölgelerimizi süslemektedir. 90 milyon civarında bulunan zeytin ağaçlarının % 75 Ege; %9.3 Marmara, %14'ü Akdeniz ve %1.7 Güney Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Zeytinyağı günümüz de ihracatı ve tüketimi oldukça sağlam bir politika içerisin de yürütülmektedir. Zeytinyağı üreticisi ülke arasında en az zeytinyağı Türkiye de tüketilmektedir. Türkiye de insan başına yıllık 0,9 kg üretmektedir. Zeytin meyvesi yaklaşık %40 oranında su ve %20-35 oranında yağ içermektedir.Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 2001 yılı verilerine göre 600 bin hektar kapalı alanda 90 milyonu meyve veren, 9 milyonu ise meve vermeyen olmak üzere toplam 99 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Bu rakam dnya üzerinde ki zeytin ağacı sayısının  yaklaşık %10’unu oluşturmaktadır. Ülkemizdeki toplam zeytin ağaçlarının yaklaşık olarak %91’i meyve veren yaşta olup, %9’u da meyve vermeyen yaştadır. (Zeytinyagi_Sektoru.pdf)

Zeytin Karasuyu
Zeytinin kendi özsuyu ve yağ çıkarma işlemi esnasında ilave edilen suyun toplamından oluşan ve zeytinyağı üretiminde elde edilen bir üründür. Kara suyunun içinde ki maddeler; sularda ki hayvanların ve bitkilerin oksijensizlikten ölmesidir. Zeytinyağı üretiminde, işletme koşulları ve üretime göre derişimi değişiklik göstermekle beraber genellikle 0,5-1,5 m3/ton zeytin karasuyu oluşmaktadır. Günümüz Türkiye’sinde ki fabrikalardan yılda doğaya 150 bin ton zeytin karasuyu üretildiği düşünülüyor. Zeytin karasuyu evsel atık su ile karşılaştırırsak; evsel nitelikli atıklar sularından 200 kat daha fazla Kimyasal Oksijen İhtiyacından(KOİ) 205 kat daha fazla Biyoloji Oksijen İhtiyacı(BOİ) ve 240 kat daha fazla yağ içermektedir. Bu özellikten dolayı 1m3’ü yaklaşık olarak 200m3 evsel nitelikli atık suyu ise yaklaşık olarak 1,333 kişilik nüfusun atık suyuna eş değer olmaktadır.[2]
Balıkesir ili 10.104.000 adet zeytin ağacı ile ülkemiz zeytin ağacı varlığının %11.7'sine sahiptir. Türkiye zeytin dane üretiminin %17.8'i ve zeytin yağı üretiminin %17.9'u bu ilimizde üretilmektedir. Türkiye'de zeytin yetiştiriciliğinin 35 ilde yapıldığı göz önüne alınırsa, Balıkesir'in zeytin dane ve zeytinyağı üretiminde rolü ve ekonomiye katkısı son derece önemlidir. Dünyanın sayılı sofralık zeytinlerinden biri olan Gemlik zeytini de Balıkesir ilimizin Erdek ve Bandırma ilçelerinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde her yıl üretilip dikimi yapılan yaklaşık 5.000.000 adet zeytin fidanının %95'ini Gemlik çeşidi %5'ini de Ayvalık, Yağ Çelebi, Domat vs. oluşturmaktadır.[4]

İşletme Sayısı
Türkiye’de bulunan zeytinyağı üretiminde çalışan tesislerin sayısı %50 civarındadır.
Zeytincilik Araştırma Enstitüsü‘nün kayıtlarına göre zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısı 2001/2002 sezonu itibariyle 980 adettir. Bu işletmelerin yarısı modern sistem ile üretim yapan tesislerden oluşmakta iken, geriye kalan yarısı da klasik sistemleüretim yapan tesislerden oluşmaktadır. Klasik sistemle çalışan yağhanelerin ise %85’i sulu sistem (hidrolik presler), %15’i de kuru sistem (süper presler) ile üretimde bulunmaktadır.


SEZON
KURULU KAPASİTE
KLASİK SİSTEMLER
  MODERN
         SİSTEM(ADET)
           SANTRİFÜJ
FABRİKA SAYISI
HİDROLİK PRES(SULU)
SÜPER PRES(KURU)
1982/83
204.700
1.235
220
1
1000
1992/93
225.600
900
200
150
935
1993/94
241.600
875
180
175
920
1994/95
243.000
825
155
220
900
1995/96
251.300
820
150
240
925
1996/97
292.800
675
130
375
940
1997/98
300.000
650
120
400
945
1998/99
303.600
600
110
425
950
1999/00
304.000
590
105
430
950
2000/01
317.600
585
105
460
960
2001/02
331.500
583
103
490
980
Tablo 1. Türkiye Zeytinyağı Fabrika Sayısı Ve Kurulu Kapasiteleri

Tablo 1’de de görüldüğü üzere son yıllarda klasik sistemde üretim apan işletme sayısı azalırken, modern sistem ile çalışan tesislerin sayısı ciddi büyük ölçüde artmıştır.
1982 yılında 1.000 adet işletmeden yalnızca bir tanesi modern sistemle çalışırken, bugün 980 işletmede yaklaşık 490 adet modern sistem bulunmaktadır. Modern sistemle çalışan zeytinyağı tesislerinin hemen hepsinde dolum ünitesi de bulunmakta ve bu tesisler hem iç tüketime hem de ihracata yönelik üretim yapmaktadırlar.Türkiye’de modern sistemle çalışan tesis sayısı 150 iken, bu rakam 1996/97 sezonunda 375’e, 2001/02 sezonunda da 490’a yükselmiştir. Türkiye’nin zeytinyağı üretim kapasitesinin 2003/04 sezonunda 363.488 ton, 2004/05 sezonunda 407.336 ton ve 2005/06 sezonunda da 442.096 ton olacağı tahmin edilmektedir.
Türkiye’nin çeşitli ölçekler de toplam kapasitesi 270 bin ton olan ve %50 kapasite ile çalışan toplam 850 adet zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır. (http://www.zae.gov.tr, 29.07.2003). Ve 200-2001 yılları ortalaması olarak 584.7 bin hektar alanda 1034.5 kg verimle 1 milyon 050 bin ton yıllık tane zeytin üretimi bulunmaktadır. (http://www.fao.org, 19.03.2003).  Üretim eksikliği eğer oluşursa bu eksikliği gidermenin 3 yolu bulunur. Birincisi üretim alanlarını arttırmaktır, ikinci yol da verimi arttırmak ve son olarak da dışalım yapmaktır. 

Zeytin Karasuyu Arıtma
Zeytin meyvesi yaklaşık %40 oranında zeytin özsuyu ve %20 oranında zeytinyağı ve %30 oranında çekirdek ve kabuktan oluşmaktadır ve Zeytinyağı üretimi sırasında zeytinin bünyesindeki bu yağ, özsu ve katı kısımlar ayrılmaktadır. Üretim sırasında eklenen su ile birlikte çıkan zeytin özsuyu ve su karışımına zeytin karasuyu denilmektedir
Zeytin karasuyu, tam otomatik olarak çalışan NF-RO ters ozmos sızıntı suyu arıtma tesisinde, yüksek kalitede çıkış suyu elde edilerek arıtılmaktadır. Arıtma aşamalarından çöktürme ve nötralizasyon aşamaları tesis dışında, filtrasyon, nanofiltrasyon ve ters ozmos aşamaları ise tesis içerisinde bulunmaktadır.
Zeytin karasuyu arıtma tesisi, oluşan zeytin karasuyunu, 31 12 2004 tarih ve 25687 sayılı "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği" 'nin Tablo 5.5'de verilen alıcı ortam deşarj standartlarına göre arıtabilecek şekilde tasarlanmıştır.(1)
Örnek olarak güde 10 ton zeyti işleyen bir işletmede, klasik pres prosesi ve sürekli üretim prosesi ile üretildiğin de oluşan atıksu hacimleri ve oluşacak kirlilik yükleri aşağıda ki gibidir;
Pres prosesin de yaklaşık olarak 600 L atıksu zeytin oluşur, oluşan toplam atıksu debisi 6 m3 /gün  olur. BOİ5 konsantrasyonunu 95 g/L kabul eder, oluşan BOİ yükü 570 kg BOİ5 / gün olarak belirlenir.
Zeytinyağı üretiminden oluşan atıksu (karasu), aşağıdaki tipik özelliklere sahiptir;
·         Yoğun viyolet-koyu kahve renkten, siyaha kadar renk,
·         Kuvvetli, zeytinyağına özgü bir koku,
·         Yüksek derecede organik kirlilik (220 g/L’ye kadar KOİ değerleri ),
·         KOİ/BOİ5 oranı 2.5-5 aralığında (zor ayrışabilir atık),
·         pH değeri 3 - 5.9 aralığında,
·         Yüksek miktarda polifenol içeriği,
·         Yüksek miktarda katı madde içeriği (20 g/L toplam katı madde’ye kadar).
Türkiye’deki fabrikalardan yılda doğaya 150 bin ton zeytin karasuyu verildiği tahmin ediliyor.


Zeytinyağı Üretim Potansiyeli
Zeytinağı üretimin de 3 yöntem kullanılır; kesikli(geleneksel pres)üretim prosesi ve üretim prosesi(3 fazlı ve 2 fazlı üretim prosesi) ve süzme prosesi olarak 3’e ayrılır.

Kesikli Üretim Prosesi (Geleneksel Presleme Prosesi)
Bu yönteile yağ,hidrolik presleri kullanılarak çıkarılırç Presleme ile zeytinler, su ile yıkanır, ezilerek öğütülür ve su ilavesi ile yoğrulur. Elde ettiğimiz hamur daha sonra peslenir, yağ ve karasu ayrılır. Son olarak ta, düşey santrifüj ile yağ, su kısmı ayrılır. Katı fazı da pirina olarak elde ederiz.

Sürekli Üretim Prosesi
Bu yöntemle yağın santrüfüj ile ayrılma esasına dayanır ve üretim de ; besleme,yıkama, kırma ve hamur hazırlama kısımları oluşmaktadır.Sürekli üretim yapan bu sistem ile presin yerini santrüfüj almıştır ve sürekli çalışmayı esas almıştır.
Üretimde kullanılan santrüfüje bağlı olarak iki proses ile tanımlanır;
3 Fazlı üretim prosesi: Bu proses de proses suyu kullanılır. Sonrasın da yağ,karasu ve pirina olmak üzere iç faz oluşur. Bu proseste büyük ölçüde proses suyu eklenmektedir. Bu nedenle büyük hacimler de atıksı (karasu) oluşur.
2 Fazlı üretim prosesi: Bu proes de üretim işlemi boyunca proses suyu eklenmez. Prosesin sonrasın da yağ ve pirin olmak üzere iki faz oluşur. Bu sistem ekolojik bakımından uygundur çünkü karasu oluşturmaktadır. Karasu oluşurken büyük bir bölümünü de pirine ile açığa çıkartmaktadır.

Süzme Prosesi
Kullanıln temel tabaka zeytin hamuruna daldırılmakta, bu tabaka yağ ile ıslanmakta e tabaka üzeirnde bulunan boşlukları yağ ile doldurmaktadır. Bu uygulam ile çok sayıda metal tabaka kullanılmaktadır. 5120 levhadan oluşan 6000 m 2 yüzey alanına sahpi bir makine 7-8 dakika da 350 kg hamuru işleye bilir. Fakat bu yöntem tek başına kullanılamaz, pres veya santrüfüj yöntemi ile kullanılır.
Proses Tipi Atıksu Karakteristikleri (100 kg zeytin için)
Proses Suyu (L)
Isı Enerjisi (MJ*)
Atıksu Karakteristikleri
Hacim
KOİ
Kesikli (Pres)
0-40
3.3
40-50
90-130
Sürekli (3-fazlı)
50-70
5.8
90-110
60-90
Sürekli (2-fazlı)
0
0
5-10
10-15

Tablo 1. Zeytinyağı üretiminde kullanılan proseslerin karakteristik özellikleri

Tablo 1’de degörüldüğü gibi zeytinyağı üretiminde kullanılan farklı proseslerin su kullanımları ve atıksu özellikleri verilmektedir.[3]


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder